2021-06-28 09:36:13• hírek • Bede Emőke

Így lehet majd hozzájutni az EU-s COVID-igazolványhoz

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár vasárnap este a Digi24-en ismertette mindazokat a módszereket, melyek által a lakosság július 1-től hozzájuthat az unió szerte elismert digitális COVID-igazolványhoz.

Az államtitkár szerint július 1-től működésbe lép a certificat-covid.gov.ro címen elérhető platform, melyre a felhasználóknak az e-mail címük segítségével regisztrálniuk kell. Ezt követően e-mailben kapnak egy linket, mely továbbirányítja őket arra a felületre, ahonnan bizonyos személyazonossági információk megadása után letölthető az úgynevezett a COVID-igazolvány. Baciu hozzátette, arra is lesz majd lehetőség, hogy valaki a rokonai számára is letöltse a dokumentumot. Azoknak sincs azonban aggodalomra okuk, akik nem rendelkeznek internethozzáféréssel, ugyanis az uniós igazolványhoz a háziorvos és a megyei közegészségügyi igazgatóságok segítsége révén is hozzá lehet majd jutni.


A digitális COVID-igazolvány által az unió állampolgárai könnyebben utazhatnak majd az országok között, ugyanis a dokumentum igazolja majd az alábbi esetek egyikét: az utazó megkapta a koronavírus elleni oltást, friss negatív teszttel rendelkezik vagy az elmúlt hat hónapban átesett a fertőzésen. Az információkat egy QR-kód segítségével lehet majd kinyerni, így az igazolványt ki sem kell nyomtatni, elég lesz csupán okostelefonon felmutatni. A digitális dokumentum július 1-től ingyenesen elérhető, maga a rendszer pedig a tervek szerint 1 évig fog működni.


Az Európai Parlament korábbi tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a COVID-igazolvány nem helyettesíti a hivatalos utazási okmányokat, azaz útlevélre vagy más jellegű személyazonossági igazolványra a továbbiakban is szükség lesz a határátlépéshez. Az igazolvány használata nem kötelező, viszont ennek hiányában mindenkinek alá kell majd vetnie magát a célországban érvényes korlátozásoknak.


Szatmár megyében már több mint 80 ezer személyt immunizáltak


A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal legutóbbi tájékoztatása szerint megyénkben eddig mintegy 80.315 fő kapta meg a koronavírus-elleni oltást, azaz ők július 1-től már letölthetik a COVID-igazolványt. Az immunizáció egyébként jelenleg 9 oltóközpontban zajlik, erről részletesebben ide kattintva elérhető cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: